Flere hundrede mennesker hjalp fonde med at forme Danish Data Science Academy for at sikre relevans og støtte til det fælles community.
Danmark nyder godt af en høj grad af digitalisering, men udviklingen løber stærkt. En række strategiske satsninger skal hjælpe Danmark op i den internationale superliga for data science, heriblandt det nye Danish Data Science Academy, DDSA.
Akademiet skal forene og styrke de mange nationale aktører og interessenter på tværs af universiteter, offentlige myndigheder, ngo’er og private virksomheder med fokus på uddannelse, videndeling og netværk. For det er nødvendigt, hvis Danmark skal positionere sig på området, forklarer Ulrik Nicolai de Lichtenberg, der er ansvarlig for strategi, udvikling og forskningsbevillinger inden for blandt andet data science i Novo Nordisk Fonden, NNF, der står bag ideen med etablering af akademiet.
”Nogle af de bedste steder i verden for forskning og udvikling er kendetegnet ved, at der er et miljø omkring forskningsfeltet, så man konstant mødes og udveksler viden og inspirerer hinanden. Det har jeg selv oplevet de steder, jeg har arbejdet som forsker. Det er som at være til en konference året rundt, for man bliver klogere hver dag – bare af at være der. Sådan et fælles miljø mangler inden for data science i Danmark, for forskergrupperne sidder lidt isoleret. Her ønsker vi at skabe en følelse af community, for data science er meget overførbar. Der er mange eksempler på, at algoritmer og metoder, der er udviklet til én ting, let kan anvendes andre steder,” siger Ulrik Nicolai de Lichtenberg.
Usædvanlig proces
Mens NNF’s to andre akademier (Danish Cardiovascular Academy og Danish Diabetes Academy) blev skabt gennem dialog med en allerede eksisterende samarbejdsstruktur, manglede der et netværk, som bredt repræsenterede data science-feltet (statistik, visual computing, IoT, machine learning, NLP osv.). Så NNF lagde fra begyndelsen op til en stærk community-drevet proces med involvering af mange data science-aktører.
Først mødtes data science-miljøet i en stor workshop med mange mennesker. Derfra tog en lille repræsentativ arbejdsgruppe over, og diskussioner og tanker for akademiet blev delt med flere hundrede mennesker inden for data science-miljøet for at sikre, at man var på rette vej. Det mundede ud i en ansøgning til Novo Nordisk Fonden og VILLUM FONDEN, som støtter akademiet med henholdsvis 152,5 og 31,8 millioner kroner til etablering og drift af akademiet frem til udgangen af 2026.
Til sidst har DDSA så udvidet kredsen igen gennem fem paneler, hvor folk har kunnet nominere sig selv.
Det nye akademi blender ind midt imellem de initiativer, der i forvejen findes på data science-området. Det er naturligvis med vilje.
”Mens vi udviklede hele initiativet, prøvede vi at koordinere med de andre ting, der også var under udvikling på området, så vi undgik et overlap,” siger Ulrik Nicolai de Lichtenberg. Arbejdsgruppen blev sammensat strategisk, så man sørgede for at have personer med, som var nøglepersoner i nogle af de andre initiativer for at få en slags gratis koordinering med ting, der ligesom DDSA foregik i en fortrolig og lukket proces, og hvor andre ikke kunne ringe og spørge, hvad der foregik. Samtidig havde man folk med, der ikke var med i andre initiativer for at få helt nye tanker.
Vidensdeling skaber nytænkning
”Mens der inden for andre felter kan gå mange år, før man er klar med noget, som bygger på inspiration fra andre, tager det inden for data science måske et måned at få det til at virke på et andet område. Derfor giver det ekstra god mening at mødes på tværs, fordi der sagtens kan opstå en anvendelse, som man ikke lige havde tænkt, f.eks. kunst,” siger Ulrik Nicolai de Lichtenberg, med henvisning til et kunstnerisk indslag som 250 gæster oplevede ved den officielle indvielse af Danish Data Science Academy mandag den 20. juni 2022 på Statens Museum for Kunst.
Potentialet i tværfaglig inspiration vækker genklang hos Ole Nørregaard Jensen, professor og centerleder på VILLUM Center for Bioanalytical Sciences på SDU. Han har siddet med i arbejdsgruppen, var medunderskriver på ansøgningen til fondene og sidder nu i Education & Networking Committee (ENC), der skal støtte community-aktiviteter:
”Jeg gik ind i DDSA-arbejdet med min egen bioinformatik-vinkel, men akademiet favner bredt og involverer mange andre datascience-områder, herunder samfundsfaglige og humanistiske. Og det er tværfagligheden, der på længere sigt kommer til at give resultater. Nu kommer folk til at mødes og dele erfaringer og brainstorme med hinanden. Netop i tværfaglige miljøer opstår det uventede, hvor man lige pludselig kommer på en ny idé.”
Ole Nørregaard Jensen peger også på, at en af styrkerne ved akademiet er, at det ikke bare skal satse på det hårde og videnskabelige, men også giver plads til, at de studerende kan præsentere ideer og få input på et tidligt tidspunkt, så de kan justere projekterne.
Lim, der binder data science-miljøet sammen
Aasa Feragen, professor på DTU Compute og formand for Education & Networking Committee (ENC) har også været med i hele processen med akademiet. Hun er særlig glad for, at fondene giver, det som hun kalder ’fun money’; penge der blandt andet kan bruges til workshops, så man fx kan invitere studerende ind og lære dem at kende, inden de skal søge stipendier.
”De fleste af DDSA’s penge går naturligvis til ph.d.’ere og postdocs. Men der er afsat mange penge til lim, som binder data science-miljøet sammen. Det er normalt ikke nemt at finde penge til det. Så det er fantastisk, at akademiet rummer den mulighed,” siger Aasa Feragen, der også er begejstret for, at data science-miljøet har købt ind på hele den community-drevne proces:
”Sommetider kan man frygte, at folk begynder at positionere sig, men det synes jeg slet ikke, at der var noget af. Alle var med på, at man skulle skabe noget, der var rigtig godt, og som gavnede de unge.”
Det nikker VILLUM FONDEN genkendende til. Fonden kom til senere i processen, hvor NNF havde lavet det store, vigtige forarbejde, fortæller Thomas Bjørnholm, professor og forskningsdirektør:
”Vi kunne med det samme mærke, at der var en stor opbakning. Som fond er det jo vigtigt at kunne se, at de mennesker, der skal bruge pengene, er passionerede og står og tripper for at komme i gang og arbejde sammen om det. Den forudsætning er i høj grad til stede i DDSA.”
Et akademi for alle
Danish Data Science Academys sekretariat ligger fysisk på DTU Compute, men processen har ifølge senior scientific manager i NNF Hocine William Mankouri betydet, at det ikke spillede en rolle:
”Missionen var at skabe et akademi til Danmarks data science-community med hjælp fra dem selv. Så fra begyndelsen tog vi bevidst ikke diskussionen om, hvor akademiet skulle være forankret, fordi alle skulle føle, at de var med og blev set og hørt i processen. Så når DDSA endelig blev placeret et sted, skulle det være af praktiske årsager, og ikke fordi nogen havde mere at sige end andre. Så på det tidspunkt var det ikke noget, der fyldte noget.”
”Hele samarbejdet gik utrolig let. Det er i sig selv bemærkelsesværdigt, for normalt er det let at få folk til at engagere sig, men udfordringen er at få dem til at blive ved med det,” siger Hocine William Mankouri.
Hans kollega Ulrik Nicolai de Lichtenberg håber og tror, at fondenes tilgang til udvikling af akademiet kan inspirere andre fremtidige initiativer, som beror på samarbejde.
”Det er dog vigtigt at understrege, at det i høj grad er samarbejdsviljen hos alle de mange bidragsydere, som fik det til at lykkes. Så det kræver et community, hvor mange kaster sig passioneret ind i processen og lægger deres tid og fritid i det,” siger Ulrik Nicolai de Lichtenberg.
Interessen for fortsat at være en del af processen var også tydelig, da akademiet bad data science-miljøet om at søge plads i de fem komiteer og paneler, der skal vurdere og prioritere de indkomne ansøgninger til de aktiviteter og stipendier, som akademiet støtter. DDSA modtog over 120 nomineringer fra den akademiske verden og den private og offentlige sektor.
”Den community-drevne proces, der førte til dannelsen af Danish Data Science Academy, er en helt grundlæggende del af vores DNA. Og jeg ønsker, at DDSA skal fortsætte med at understøtte og være i konstant dialog med det danske data science community, så vi bliver ved med levere relevant værdi,” siger managing director Sofie Castella.